onsdag 27 oktober 2010

Kexfabriken 2.0


Den väckte stor uppmärksamhet på Underhållsmässan tidigare i år. Nu är en uppdaterad version av Kexfabriken tillbaka på mässgolvet.

I ett hörn av mässan står en minifabrik och sorterar och och transporterar kexpaket. Slutresultatet dimper ner i en liten låda, till mässbesökarnas belåtenhet

Det rör sig om en automatisk produktionsanläggning för transport av kexpaket, byggd av eleverna vid Göteborgs Tekniska College (GTC).

På underhållsmässan var robotcellen utrustad med visionkamera som hjälpte till att sortera paketen innan en robot tog tag i dem. Till den nya versionen av Kexfabriken lyckades inte GTC få tag på ett visionsystem, därför är version 2.0 inte helt automatisk.

Däremot är den nya produktionscellen utrustad med fjärrövervakning från ABB och Beijer Electronics Automation.

ABBs teknik Remote Service gör att roboten i produktionscellen själv kan larma om den är på väg att gå sönder. En liten svart låda, kopplad till robotens styrsystem, lagrar också all information om robotens tillstånd, gör trenddiagnostik och skickar alla värden för exempelvis temperatur och spänning vidare till en dator.

Beijer har kopplat ihop operatörsterminalerna i Kexfabriken med terminaler i sin egen monter, så att produktionen är "speglad," det vill säga att allt som operatörerna i fabriken ser och kan göra, kan också Beijer göra i sin monter.

För att låta fjärrsystemen jobba stoppas Kexfabriken emellanåt för förebyggande underhåll och utsätts även för fingerade haverier med jämna mellanrum.

Bakom projektet finns GTC, Svenska mässan i Göteborg, branschorganisationen Underhållsföretagen och flera företag. Fabriken bemannas av elever från skolan.

Projektet startade hösten 2009 med att elever från GTC - som studerar underhåll- och driftsäkerhetsutveckling på en kvalificerad yrkesutbildning (KY) - började bygga anläggningen som en del i sin utbildning. Den färdiga Kexfabriken visades för första gången upp på Underhållsmässan i mars i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar