tisdag 26 oktober 2010

Designa den dyra droppen rätt



Varje liten droppe spelar roll vid spraytorkning. De gäller att utforma dropparna så att de torkar till bästa möjliga pulverkorn.

Nu har danska Gea Niro utvecklat en torkanalysator där man hålla en enda droppe svävande i luften med hjälp av ultraljud och sedan torka den medan man studerar den genom mikroskop.

Den här "testriggen" för droppar gör att företag som använder sig av spraytorkning för att torka till exempel läkemedel kan optimera torkprocessen för just sin produkt, utan att slösa med det dyra materialet.

- Om man tillverkar läkemedel har man inte råd att köra flera kilo av sin produkt genom ett pilotförsök, säger Daniel Frosterud på Christian Berner, som säljer utrustningen i Sverige.



Nyligen levererade Gea Niro en andra spraytork för lignin till Domsjös bioraffinaderi i Örnsköldsvik. Den nya spraytorken har finjusterats med hjälp av flera pilotförsök vid Niros testcenter i Köpenhamn.

Vid spraytorkning finfördelas ("atomiseras") en vätska genom dysor eller spridare under högt tryck upp till 250 bar i toppen av en kammare. Kammaren kan vara ett ända till 20 meter högt torn. Dropparna, som är så små att de blivit en aerosol, faller sedan mot botten av kammaren och torkas med hjälp av upphettad luft. Metoden är skonsam på grund av att den torkar redan vid relativt låg temperatur.

Jonas Hållén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar